Mökin toiset asukkaat

Terppa, tällä kertaa ajattelin kirjoitella sellaisesta pienestä aiheesta kuin lintujen jätökset mökin laiturilla. Kaikkia suomalaisia mökkeilijöitä tämä ei tietystikään koske, sillä ainakin pahimmaksi riesaksi muodostuneet lokit viihtyvät ainoastaan meren läheisyydessä tai rannikon tuntumassa. Meillä vaimon puoleisen suvun mökki on joutunut vuosittain näiden lentävien rottien pommituksen kohteeksi, kiva sitä sitten on aloittaa mökkeily ja loma kun saa skrapata lokin jätöksiä laiturin lankuilta.

Tietysti täytyy ymmärtää, että eläimet kuuluvat luontoon, linnuilla on oikeus olla alueella siinä määrin kuin mökkeilijöilläkin, mutta ajattelin tässä silti kirjoittaa parit niksit jotka ainakin itse olen huomannut toimiviksi viimeisen kesän kokeilujen jälkeen.

Linnut viihtyvät laiturilla sen tarjoamasta alustasta joka on tasainen, lämpenee mukavasti auringossa, sekä on veden läheisyydessä mistä kalojen nappaaminenkin on helpompaa kuin ilmasta. Nämä asiat on tärkeä pitää mielessä, jos seuraavanlaiseen projektiin ryhtyy. Kaikista kätevin tapa saada etenkin lokit pois laiturin tuntumasta on rakentaa niille oma tähystystorni laiturin pieleen. Tarpeeksi korkea, monella erilaisella tasolla missä tulisi olla tilaa useammallekin linnulle, asetettuna aivan veden läheisyyteen, toimii kuin unelma.

Ideana on tarjota linnuille parempi vaihtoehto laiturista, näin niitä ei tarvitse mennä huiskimaan tai hätyyttämään, eikä tarvitse lelukaupasta ostaa muovisia käärmeitä laiturille (tämä konsti on muuten harvinaisen tehoton pitkässä juoksussa, sillä linnutkin jossain vaiheessa tajuavat ettei otus todellakaan liiku mihinkään). Antaa lintujen olla rauhassa, saat itsekin oman mökkirauhan, meillä ainakin lokit ovat näyttäneet hyvin tyytyväisiltä rakennetun tornin ansiosta. Torni tarjoaa täydelliset apajat tähyilyyn ja kuivatteluun, linnut näkevät kalat heti veden läheisyydessä eivätkä tule niitä syömäänkään laiturille.

Toinen juttu mistä olen lukenut viime aikoina on UV-geeli, joka on ihmisen silmiin keltaista tahnaa, mutta linnut reagoivat siihen aivan kuin kyseessä oli jokin palava neste. Linnut pysyvät siis loitolla kokonaan siitä alueesta, mihin geeliä on asetettu, mutta geelin käyttö on melko kallista sekä esteettisesti rumaa puuhaa. Itse olen kallistunut enemmän tornin puoleen, sillä linnut eivät sinänsä haittaa mökkeilyäni, kunhan pysyvät omalla reviirillään.

Mainokset

Ei vastauksia to “Mökin toiset asukkaat”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: